Bijstandsuitkering aanvragen

Heeft u niet genoeg geld om van te leven? Dan helpt Halte Werk u bij het zoeken naar werk. Wij begeleiden u als dat kan naar werk of als dat nodig is naar beschut werk. Lijkt het erop dat u niet (snel) zelf voor genoeg inkomen kunt zorgen? Dan kunt u misschien een bijstandsuitkering aanvragen. Deze uitkering vult uw inkomen aan tot het voor u geldende minimuminkomen.

De hoogte van de uitkering hangt af van uw woon- en leefsituatie. Heeft u veel vermogen? Dan moet u dat misschien eerst (voor een groot deel) opmaken. De uitkering is tijdelijk: het is een halte op weg naar werk. De uitkering stopt als u weer genoeg inkomen heeft. Bij een uitkering horen ook regels (verplichtingen).

Kan ik een bijstandsuitkering aanvragen?

Voldoet u aan de voorwaarden hieronder? Dan heeft u misschien recht op een uitkering.

  • Ik (en mijn partner) hebben onvoldoende inkomen of vermogen om van te leven;
  • Ik ben 18 jaar of ouder;
  • Ik woon volgens de wet in Nederland;
  • Ik woon in de gemeente Alkmaar, Heerhugowaard of Langedijk;
  • Ik zit niet in detentie (gevangenis).

Hoe vraag ik een bijstandsuitkering aan?

Stap 1: Plaats uw cv op werk.nl (uw cv moet op ‘actief’ staan)

Stap 2: Maak de documenten die hieronder genoemd zijn digitaal (scannen of foto maken). U kunt deze documenten tijdens de aanvraag uploaden:

  1. Geldig identiteitsbewijs van u en uw partner. Let op: een rijbewijs is geen geldig legitimatiebewijs voor de aanvraag van een uitkering.
  2. Bankafschriften (ook van spaarrekeningen) van u, uw partner en de kinderen (t/m 17 jaar) die bij u in huis wonen. De bankafschriften moeten gaan over de 3 maanden voor uw aanvraag.
  3. Gegevens over uw bezittingen, uw woonsituatie en mogelijke schulden. 

Soms zijn er nog meer bewijsstukken nodig. Dit hangt af van uw situatie. Of er meer stukken nodig zijn ziet u tijdens stap 3. Als het u echt niet lukt om de stukken digitaal te maken. Dan kunt u later ook een kopie opsturen of langsbrengen bij Halte Werk.

Stap 3: Vraag de bijstandsuitkering online aan met uw persoonlijke DigiD.

Maakt u gebruik van Internet Explorer, versie 10? Dan kunt u problemen ervaren bij het doen van een digitale aanvraag. Gebruik dan een andere webbrowser. Bijvoorbeeld Mozilla Firefox, Google Chrome of Windows Edge.

Ik heb hulp nodig bij het doen van de aanvraag

Lees de handleiding digitale uitkeringsaanvraag (pdf, 536 KB)  voor meer informatie en tips. 

Lukt het u niet om online een uitkering aan te vragen? Iedere werkdag tussen 9.00 en 13.00 uur kunt u voor hulp langskomen bij het Formulierenpunt. Dit kan zonder afspraak. Lukt het daarna nog steeds niet om een uitkering aan te vragen. Dan kunt u zich tussen 9.00 en 13.00 uur melden bij de balie van Halte Werk.