Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)

Komt u als zelfstandig ondernemer in financiële problemen door de coronacrisis?

U kunt bij Halte Werk een Tozo-uitkering aanvragen als u woont in Alkmaar, Beemster, Bergen NH, Castricum, Den Helder, Heerhugowaard, Heiloo, Landsmeer, Langedijk, Purmerend, Texel of Waterland.

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is een ondersteuning voor zelfstandig ondernemers die door de coronacrisis in financiële moeilijkheden zijn gekomen. De Tozo 5 (voor de maanden juli 2021 tot en met september 2021) kunt u vanaf 1 juli 2021 aanvragen. Vanaf 1 oktober 2021 geldt voor de ondersteuning van zelfstandig ondernemers in principe weer de Bijstand voor zelfstandigen (Bbz)

De Tozo zorgt voor een aanvullende uitkering voor levensonderhoud als uw inkomen door de coronacrisis tot onder het sociaal minimum daalt. En voor een lening voor bedrijfskapitaal om liquiditeitsproblemen door de coronacrisis op te vangen.

 • Met een aanvullende uitkering voor levensonderhoud wordt uw inkomen aangevuld tot het sociaal minimum inkomen. Dit is per maand €1.541,00 netto voor gehuwden/samenwonenden en €1.078,70 netto voor alleenstaanden (norm per 1 juli 2021). Bedragen zijn leeftijdsafhankelijk. Meer informatie over de hoogte van uitkeringen vindt u ook op deze site.
   
 • Bij een lening voor bedrijfskapitaal is de lening maximaal €10.157. Heeft u eerder al een lening ontvangen vanuit de Tozo-regeling? Dan kunt u alleen een aanvulling aanvragen tot een maximaal bedrag van €10.157 tegen 2% rente.

Terugwerkende kracht

Tozo 5 kan, net als Tozo 4, niet over de hele aanvraagperiode met terugwerkende kracht worden aangevraagd. Terugwerkende kracht is mogelijk tot de 1e van de maand voorafgaand aan de maand van aanvraag. De Tozo 5-uitkering levensonderhoud kan alleen niet met terugwerkende kracht over de maand juni worden aangevraagd. Dit was namelijk de looptijd van Tozo 4.

Dus: Tozo 5 kan met terugwerkende kracht worden aangevraagd. Aanvragen ingediend in de maand juli 2021 werken terug tot de 1e van de kalendermaand, dus 1 juli 2021. Aanvragen ingediend in de maanden augustus en september werken terug tot de 1e van de maand voorafgaand aan de maand waarin de aanvraag wordt ingediend.

Wat moet u weten over Tozo 5?

 • De voorwaarden blijven ongewijzigd.
   
 • De kaders voor terugbetaling van de lening worden versoepeld:
  • zelfstandig ondernemers hoeven pas vanaf 1 januari 2022 te starten met terugbetalen. Er wordt geen rente opgebouwd tot die tijd.
  • vanaf het moment dat zelfstandig ondernemers de lening ontvangen, hebben ze 5 jaar de tijd om alles terug te betalen.
    
 • Halte Werk mag bij de Tozo 5 om meer informatie vragen:
  • zodat extra ondersteuning gegeven kan worden als dat nodig is.
  • om zelfstandig ondernemers zo snel mogelijk weer op eigen benen te laten staan.

Aanvragen Tozo 5 levensonderhoud

Voldoet u aan de voorwaarden?

Dan kunt u een aanvraag indienen voor de Tozo 5. Bij het invullen van de aanvraag heeft u de volgende gegevens of documenten nodig:

 • uw DigiD (Heeft u een partner? Vraag uw partner ook in te loggen);
 • uw identiteitsbewijs en dat van uw eventuele partner;
 • de gegevens van uw inschrijving bij de Kamer van Koophandel;
 • uw BTW-identificatienummer.

Heeft u ook Tozo 4 bij ons aangevraagd? Dan kunt u bij het aanvragen van Tozo 5 kiezen voor 'Tozo 5 verlenging aanvragen'.

Tozo 5 verlenging aanvragen

Heeft u geen uitkering ontvangen uit Tozo 4? Kies dan voor 'Tozo 5 aanvragen'.

Tozo 5 aanvragen

Aanvragen Tozo 5 bedrijfskrediet

U kunt voor Tozo 1, 2, 3, 4 en 5 samen maximaal € 10.157 lenen.

Voor het aanvragen van een lening bedrijfskapitaal heeft u de volgende bewijsstukken nodig:

 • Het laatste afschrift van uw bankrekening waarop de lening bedrijfskrediet gestort moet worden.
 • Bewijsstukken van de noodzaak van het aangevraagde krediet.
 • De meest recente jaarrekening.
 • Andere bewijsstukken waarmee u kunt laten zien dat u de lening voor bedrijfskapitaal nodig heeft.
Tozo lening bedrijfskapitaal aanvragen

Het Zelfstandigenloket

Het Zelfstandigenloket is een samenwerkingsverband van twaalf gemeenten* in Noord-Holland. Het loket helpt ondernemers met kredietverlening en inkomstenondersteuning.

Hebt u een vraag voor het Zelfstandigenloket? Neem dan contact op via het contactformulier. Als onderwerp kunt u 'Zelfstandigenloket' kiezen. Hebt u een vraag over de Tozo? Kijk dan ook eens op de pagina Veelgestelde vragen over de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo).

* Alkmaar, Beemster, Bergen NH, Castricum, Den Helder, Heerhugowaard, Heiloo, Landsmeer, Langedijk, Purmerend, Texel en Waterland.