Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)

Komt u als zelfstandig ondernemer in financiële problemen door de coronacrisis?

U kunt bij Halte Werk een Tozo-uitkering aanvragen als u woont in Alkmaar, Beemster, Bergen NH, Castricum, Den Helder, Heerhugowaard, Heiloo, Landsmeer, Langedijk, Purmerend, Texel of Waterland.

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is een ondersteuning voor zelfstandig ondernemers die door de coronacrisis in financiële moeilijkheden zijn gekomen. De Tozo 4 (voor de maanden april 2021 tot en met juni 2021) kunt u vanaf 1 april 2021 aanvragen. Deze regeling loopt tot maximaal 1 juli 2021. Vanaf 1 juli 2021 geldt voor ondernemers weer het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz).

De Tozo zorgt voor een aanvullende uitkering voor levensonderhoud als uw inkomen door de coronacrisis tot onder het sociaal minimum daalt. En voor een lening voor bedrijfskapitaal om liquiditeitsproblemen door de coronacrisis op te vangen.

 • Met een aanvullende uitkering voor levensonderhoud wordt uw inkomen aangevuld tot het sociaal minimum inkomen. Dit is per maand €1.536,34 netto voor gehuwden/samenwonenden en €1.075,44 netto voor alleenstaanden (norm per 1 januari 2021).
   
 • Bij een lening voor bedrijfskapitaal is de lening maximaal €10.157. Heeft u eerder al een lening ontvangen vanuit de Tozo-regeling? Dan kunt u alleen een aanvulling aanvragen tot een maximaal bedrag van €10.157 tegen 2% rente. De maximale looptijd van een lening is 3,5 jaar. Tot 1 juli 2021 hoeft u nog geen rente en aflossing te betalen.

Terugwerkende kracht

Tozo 4 kan, net als Tozo 3, niet over de hele aanvraagperiode met terugwerkende kracht worden aangevraagd. Terugwerkende kracht is mogelijk tot de 1e van de maand voorafgaand aan de maand van aanvraag. De Tozo 4-uitkering levensonderhoud kan alleen niet met terugwerkende kracht over de maand maart worden aangevraagd. Dit was namelijk de looptijd van Tozo 3.

Heroriëntatie zelfstandigen

De Tozo is er om zelfstandig ondernemers te helpen de coronacrisis door te komen. Helaas lukt dat niet voor alle bedrijven. Gaat het niet goed met uw bedrijf en weet u niet of u moet stoppen of doorgaan? Denkt u na over een ander beroep, een baan in loondienst of omscholing? Dit heet heroriëntatie. U kunt op verschillende manieren geholpen worden.

Kamer van Koophandel

De Kamer van Koophandel (KvK) biedt verschillende tools en mogelijkheden aan om ondernemers te helpen de crisis door te komen. Ga naar de website van de KvK voor een overzicht van regelingen voor ondernemers. En bekijk ook de mogelijkheden die de KvK biedt als het gaat om heroriëntatie.

Noord Holland Noord werkt door

Bent u als zelfstandige hard geraakt door de coronacrisis? En heeft u al gebruik gemaakt van de mogelijkheden die de Kamer van Koophandel u biedt?

Wilt u hulp bij heroriëntatie? Heeft u misschien al een keuze gemaakt en wilt u overstappen naar een baan in loondienst? Meld u dan bij NHN werkt door.

Aanvragen Tozo 4 levensonderhoud

Voldoet u aan de voorwaarden?

Dan kunt u een aanvraag indienen voor de Tozo 4. Bij het invullen van de aanvraag heeft u de volgende gegevens of documenten nodig:

 • uw DigiD (Heeft u een partner? Vraag uw partner ook in te loggen);
 • uw identiteitsbewijs en dat van uw eventuele partner;
 • de gegevens van uw inschrijving bij de Kamer van Koophandel;
 • uw BTW-identificatienummer.
Tozo 4 aanvragen

Aanvragen Tozo 4 bedrijfskrediet

U kunt voor Tozo 1, 2, 3 en 4 samen maximaal € 10.157 lenen.

Voor het aanvragen van een lening bedrijfskapitaal heeft u de volgende bewijsstukken nodig:

 • Het laatste afschrift van uw bankrekening waarop de lening bedrijfskrediet gestort moet worden.
 • Bewijsstukken van de noodzaak van het aangevraagde krediet.
 • De meest recente jaarrekening.
 • Andere bewijsstukken waarmee u kunt laten zien dat u de lening voor bedrijfskapitaal nodig heeft.
Tozo lening bedrijfskapitaal aanvragen

Het Zelfstandigenloket

Het Zelfstandigenloket is een samenwerkingsverband van twaalf gemeenten* in Noord-Holland. Het loket helpt ondernemers met kredietverlening en inkomstenondersteuning.

Hebt u een vraag voor het Zelfstandigenloket? Neem dan contact op via het contactformulier. Als onderwerp kunt u 'Zelfstandigenloket' kiezen. Hebt u een vraag over de Tozo? Kijk dan ook eens op de pagina Veelgestelde vragen over de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo).

* Alkmaar, Beemster, Bergen NH, Castricum, Den Helder, Heerhugowaard, Heiloo, Landsmeer, Langedijk, Purmerend, Texel en Waterland.