Loonkostensubsidie voor werknemers en werkzoekenden

Welke ondersteuning kunt u van de gemeente krijgen?

Door een arbeidsbeperking is het soms lastig om een baan te vinden. Bijvoorbeeld omdat u daardoor minder snel kunt werken of omdat u extra ondersteuning nodig hebt. Gemeenten willen het voor werkgevers makkelijker maken om iemand met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Zo kan een werkgever subsidie (een vergoeding) aanvragen bij de gemeente. Dit heet loonkostensubsidie.


Halte Werk voert samen met WNK Personeelsdiensten de Loonkostensubsidie uit voor de gemeenten Alkmaar en Dijk en Waard.

Een werkgever kan loonkostensubsidie krijgen voor medewerkers die in het doelgroepregister staan of daarin opgenomen kunnen worden. Het doelgroepregister is een landelijke lijst van het UWV van mensen met een arbeidsbeperking. Werkgevers kunnen voor deze mensen subsidie, hulpmiddelen of extra ondersteuning aanvragen.

Ben ik te vinden in het doelgroepregister?

Werkgevers en gemeenten kunnen zien of u in het register staat.

 • Vindt u het goed dat werkgevers en gemeenten in het doelgroepregister uw naam kunnen zien? Dan hoeft u niets te doen.
   
 • Wilt u niet dat werkgevers en gemeenten u kunnen vinden in het doelgroepregister?
  • Ga dan op de website van het UWV naar ‘Mijn UWV’
  • Log daar in met uw DigiD
  • Vink dan de volgende optie aan: ‘niet zichtbaar in doelgroepregister’

Stap 1 – Aan het werk

Als u ergens gaat werken, begint u meestal met een proefperiode. Zo kan de werkgever zien of het werk bij u past.

Stap 2 – Aanvraag subsidie

Wilt uw werkgever graag dat u blijft en krijgt u een contract? De werkgever kan dan loonkostensubsidie aanvragen bij Halte Werk. Voor deze aanvraag geeft de werkgever informatie over u aan Halte Werk.

Stap 3 – Onderzoek

Er komt iemand langs om te onderzoeken hoe goed u uw werk kunt doen. Deze onderzoeker bepaalt uw 'loonwaarde'. Uw loonwaarde is een ander woord voor hoe u werkt. Bijvoorbeeld hoe snel u werkt en hoeveel dagen
per week u kunt werken.

Stap 4 – Uitkomst van het onderzoek

U ontvangt het rapport van het onderzoek per post. De uitkomst van het onderzoek wordt gedeeld met Halte Werk en uw werkgever.

Welke mogelijkheden zijn er?

Als u in het doelgroepregister staat, kan uw werkgever loonkostensubsidie voor u aanvragen. Ook kunt u en uw werkgever andere vormen van ondersteuning aanvragen. Bijvoorbeeld aanpassingen of extra hulp op uw werkplek. Hieronder leest u wat mogelijk is.

 1. Ondersteuning bij uw werk
  Moet uw werkplek worden aangepast? Dan kan uw werkgever een vergoeding aanvragen. Bijvoorbeeld voor de kosten van een aangepaste bureaustoel, speciale schoenen of een brailleleesregel.
   
 2. Hulp van een jobcoach
  Een jobcoach kan u helpen op uw werkplek. Bijvoorbeeld tijdens het inwerken. Of bij het wennen aan uw nieuwe collega’s en werkzaamheden.
   
 3. Vergoedingen werkgever
  Uw werkgever kan een aantal vergoedingen aanvragen als hij iemand in dienst neemt die in het doelgroepregister staat: 
  • De werkgever kan een extra verzekering aanvragen. Met deze no-riskpolis krijgt uw werkgever een vergoeding voor de uren dat u ziek bent.
  • Werkgevers kunnen jaarlijks geld krijgen als ze werknemers in dienst nemen die moeilijk aan het werk komen. Dit is het loonkostenvoordeel.

Hebt u vragen of wilt u meer informatie?

Uw contactpersonen bij Halte Werk zijn Maureen Kornmann en Ying Hung Lee. Stuur ons een bericht via het contactformulier. U kunt in dit geval kiezen voor het onderwerp 'subsidie'.