Energietoeslag lage inkomens

De energieprijzen stijgen. Dat betekent dat u veel meer moet betalen voor gas en elektra. De gemeente geeft daarom 1 keer een energietoeslag aan huishoudens met een laag inkomen. De hoogte van het bedrag is maximaal € 800 netto per huishouden.

Wanneer hebt u geen recht op de energietoeslag?

U krijgt geen toeslag als u:

  • jonger bent dan 21 jaar. Behalve als u zelfstandig woont. En geen of niet voldoende gebruik kunt maken van de onderhoudsplicht van uw ouder(s).
  • jonger dan 27 jaar bent en studiefinanciering ontvangt of recht hebt op studiefinanciering volgens de Wet studiefinanciering 2000. Woont u zelfstandig en hebt u een hogere energierekening? Dan kunt u individuele bijzondere bijstand aanvragen.

De energietoeslag en de Belastingdienst

De energietoeslag valt onder de bijzondere bijstand. Het is een onbelaste uitkering die u 1 keer krijgt. Dit betekent dat er geen belasting over betaald hoeft te worden. U hoeft de energietoeslag dus niet op te geven als inkomen bij de Belastingdienst.

Wanneer wordt de energietoeslag betaald?

Wij proberen uw aanvraag zo snel mogelijk te behandelen en de energietoeslag aan u te betalen. Wij hebben officieel 8 weken de tijd om uw aanvraag te behandelen en een besluit te nemen.

Tot wanneer kunt u de energietoeslag aanvragen?

Tot en met 31 december 2022 kunt u de energietoeslag aanvragen.

Energietoeslag aanvragen

Hebt u geen toeslag of brief ontvangen? En denkt u wel recht te hebben op de toeslag. Dan kunt u de toeslag hieronder zelf aanvragen met uw DigiD. De link brengt u naar het aanvraagformulier op de website van Gezondverzekerd.nl.

Hebt u nog geen DigiD? Vraag dan zo snel mogelijk een DigiD aan.

Vult u liever een papieren formulier in? Neem dan contact op via het contactformulier op deze website. Kies als onderwerp 'energietoeslag'. Geef in uw bericht altijd uw naam, woonplaats, telefoonnummer en e-mailadres door.

Ons Formulierenpunt helpt u graag met de aanvraag

Vindt u het lastig om de toeslag aan te vragen of te kijken of u er recht op hebt? Medewerkers van het Formulierenpunt helpen graag!

Hebt u geldzorgen?

Ook dan bent u van harte welkom bij Halte Werk. De medewerkers van onze Budgetwinkel staan voor u klaar.

Een vraag over de energietoeslag?

Neem dan contact op via het contactformulier op deze website. Kies als onderwerp 'energietoeslag'. Geef in uw bericht altijd uw naam, woonplaats, telefoonnummer en e-mailadres door.