Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)

Veel mensen hebben het op dit moment financieel moeilijk. Door de coronamaatregelen zijn er banen verdwenen en veel ondernemers kunnen hun werk niet of maar voor een deel uitvoeren. Hierdoor hebben veel mensen nu minder inkomen. Zij hebben daarom mogelijk moeite om hun woonkosten te betalen. Om hen tijdelijk te helpen is er de TONK.

Wat is TONK?

De TONK is de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten. Dit is geld van de gemeente voor als u weinig inkomen heeft door de coronamaatregelen. En als u hierdoor problemen heeft met het betalen van uw woonkosten. Het gaat dan om de huur of de hypotheek. De TONK-uitkering is een vorm van bijzondere bijstand (Participatiewet). 

Wat zijn de voorwaarden voor de TONK?

  • U heeft in januari 2021 25% minder netto inkomen dan in januari 2020 en kunt daardoor uw huur of hypotheek (rente en aflossing) niet meer (helemaal) betalen.
  • Uw verlies aan inkomsten komt door de coronamaatregelen.
  • U heeft op dit moment minder dan €6.295 (alleenstaande) of €12.590 (alleenstaande ouder of echtpaar) in de vorm van contant geld, geld op de (spaar)rekening van uzelf en uw eventuele partner.
  • Bent u ondernemer? Dan telt uw vermogen in uw onderneming niet mee. Een tegemoetkoming vaste lasten (TVL) of loonkosten (NOW) ook niet.

Hoe hoog is de TONK-uitkering?

De hoogte van de vergoeding TONK is maximaal €1.000 per maand. De gemeente kijkt voor de hoogte van de uitkering naar:

  • de hoogte van uw privé woonlasten. Het gaat dan om huur of hypotheek (rente en aflossing);
  • de achteruitgang van uw inkomen door de coronamaatregelen;
  • het deel van de kosten dat u zelf nog kunt betalen met uw inkomen (draagkracht). De gemeente gaat ervan uit dat u altijd €400 zelf kunt betalen.

Hoe lang duurt de TONK-uitkering?

U kunt de TONK-uitkering in de periode januari 2021 tot en met september 2021 voor maximaal 9 maanden krijgen als dit nodig is. Korter kan natuurlijk ook. Maar langer niet. U vraagt de TONK-uitkering aan voor de maanden dat u de aanvulling op uw inkomen echt nodig heeft.

Wat heeft u nodig om een aanvraag te doen?

  • Een geldig ID-bewijs van uzelf en uw eventuele partner (uw rijbewijs is geen ID-bewijs).
  • Bankafschriften waarop uw woonkosten staan.

Heeft u hulp nodig bij het downloaden van uw bankafschriften? Bekijk dan de uitleg 'Hoe download ik digitale bankafschriften' (pdf, 71 KB).

Tonk aanvragen

U kunt TONK met terugwerkende kracht aanvragen.

Direct aanvragen

Vragen over deze tijdelijke regeling?

Heeft u vragen over de TONK? Ga naar Veelgestelde vragen Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK). Staat uw vraag hier niet bij of wilt u iets aan ons melden? Stuur ons een e-mail via het contactformulier. U kunt als onderwerp 'TONK' kiezen.