‘Van Armoede naar Actie’ maakt doorverwijzen eenvoudiger

“Het is goed te weten welke hulp mogelijk is voor mensen die kampen met financiële problemen. Zo kan ik mensen met schulden doorverwijzen naar de juiste instanties”, vertelt maatschappelijk werkster Dineke Teeuwen van Esdégé-Reigersdaal.

Dineke was donderdag 31 oktober in De Binding in Zuid-Scharwoude deelnemer van de netwerkbijeenkomst ‘Van Armoede naar Actie’, net als bijna zeventig andere aanwezigen.

De bijeenkomst is georganiseerd door Halte Werk, de HAL-gemeenten en partners. De deelnemers konden elk kiezen uit twee workshops. Onderwerpen waren bijvoorbeeld: hoe ga je het gesprek over armoede aan met cliënten en op welke manier kun je hen begeleiden? En wat zijn de minimaregelingen van Halte Werk?

‘Luister naar wat ik niet zeg’

Op het podium blikten ervaringsdeskundigen Erna en Daniel terug op hun leven met grote schulden, veroorzaakt door het verlies van werk en gezondheidsproblemen. Geestelijke armoede is volgens hen daarbij het grootste probleem. Erna: “Je spreekt minder mensen, je wereld wordt kleiner en regelmaat ontbreekt.” Door schaamte hielden zij hun problemen voor de buitenwereld lange tijd verborgen. Daniel: "Maar eigenlijk wilde ik zeggen: help mij alsjeblieft door te luisteren naar wat ik niet zeg." Ook volgens huisarts Braak, deelnemer aan de workshops, is schaamte een probleem. “Mensen vertellen het niet en komen in plaats daarvan met andere klachten, zoals moeheid of verdriet.”

Iedereen kan in de schulden komen

Wethouder Marcel Reijven van de gemeente Langedijk benadrukt dat iedereen in de schulden kan komen. “De val naar armoede is zo gemaakt". Een op de vijf gezinnen in Nederland kampt met problematische schulden. Reijven: "En dan krijg je als eerste problemen met de huur, gas, licht, water en voedsel. Essentiële zaken. Schrijnend is dat ouders hun kinderen die jarig zijn ziekmelden omdat ze niet kunnen trakteren op school." Reijven noemt het schuldenprobleem op afstand het meest beladen onderwerp en een speerpunt van de komende jaren. “Het is belangrijk om dit bespreekbaar te maken. Verder is het nuttig dat de gemeente ziet waarmee de vrijwilligers geconfronteerd worden. Ook dat maakt deze bijeenkomst belangrijk.” Halte Werk kijkt terug op een geslaagde en inspirerende bijeenkomst.

Naar overzicht